Szerzői jogi blog - egyéni, eredeti jelleg nélkül

A szerzői jog fiatal jogág, de talán éppen azért van vele ennyi baj: kamaszodik. Nevelési célzattal mi is beszólunk...

Utolsó kommentek

Social media

I love plagium

2014.06.10. 09:15 pintz

Mégis vászonra kerül Quentin Tarantino új filmje

Címkék: film per Tarantino The Hateful Eight

 

The_Hateful_Eight.jpg

Quentin Tarantino: The Hateful Eight

Két fejvadász, egy katona és egy rab - mind egy postakocsin utaztak. Azonban egy nem kívánt hóvihar miatt Wyomingban az Isten háta mögött ragadnak egy szalonban. Ez a kiindulópontja Quentin Tarantino egyik legújabb film ötletének. Azonban a forgatókönyv ez év elején sajnálatos módon kiszivárgott a legbelsőbb körökből, és felkerült az internetre. A szerző annyira a szívére vette, hogy majdnem lefújta az egész forgatást.

„Tovább lépek a következő dologra. Van még tíz másik, ahonnan ez jött.“

Tarantino mindössze pár embernek mutatta meg. A színészek közül kizártnak tartja, hogy bárki is elárulta volna. Inkább az ügynököket hibáztatja, akik között ott van Reggie Hudlin is, a nagy sikerű Django elszabadul producere.

Gawker Media büszkén tette fel az egyik blogjára az elorrolt forgatókönyv teljes szövegét. Ugyan ez az ügyvédek szerint még nem számít bűncselekménynek, hisz csak a lehetőséget adta meg, hogy az internetezők hozzáférjenek, de senkit „nem buzdított“ annak letöltésére. Azonban promóciós fogásként az első hiteles forrásként jelölte meg saját magát, amivel megszegte a hírszerzés íratlan szabályait, túl messzire ment. Így Tarantino nagy bánatára az új film befejező része (Fekete éjszaka, fehér pokol) többé nem titok. Vagy mégis?

Gawker Media.JPG

*Gawker Media egy New York-i központú vállalat, amely az online médiában utazik és leginkább blogokat üzemeltet.

Quentin-Tarantino_Hateful-eight.jpg

Tarantino első felindulásában rögtön pereskedésbe kezdett. A vádirat másodszori módosításnál már arra hivatkozik, hogy a Gawker Media üzemeltetőjének is meg kellett szereznie az iratot, hogy később feltölthesse az oldalára. Ez már szerzői jogokat sért, hisz a tulajdonos beleegyezése nélkül saját magának is le kellett töltenie a forgatókönyvet.

Ismeretlen okokból azóta Tarantino önként ejtette a vádat. Talán ügyvédei megsejthették, hogy nincs elég perdöntő bizonyíték a jogsértésre.

„Egy kicsit megnyugodtam. A hátamba mártott kés sebe kezd varasodni.”

2014 áprilisában a Los Angeles-i United Artists színházban (Ace hotelben) felolvasó estet rendeztek. Meghívták azokat a színészeket, akiket eredetileg is felkértek volna a szerepekre úgymint Samuel L. Jacksont vagy Kurt Russelt.

„Ez az első változat. Az utolsó fejezet újra lett írva, és ez az egyetlen alkalom, hogy ilyen formában látható lesz.”

United Artists theatre_Los Angeles.jpg

Először azt rebesgették, hogy a forgatókönyvet Tarantino nem hagyja kárba veszni, és könyvet ír belőle. Azonban mindenki legnagyobb örömére a film felvételét ez év novemberében kezdik meg Wyomingban. Nem tudható biztosan, de lehet, hogy pont a hírverés hoz majd nagyobb bevételt Tarantinonak.

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Forrás: http://index.hu, http://www.origo.hu, http://www.escapistmagazine.com, http://www.telegraph.co.uk

 

Szólj hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoijog.blog.hu/api/trackback/id/tr166282506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása