Szerzői jogi blog - egyéni, eredeti jelleg nélkül

A szerzői jog fiatal jogág, de talán éppen azért van vele ennyi baj: kamaszodik. Nevelési célzattal mi is beszólunk...

Utolsó kommentek

Social media

I love plagium

2014.03.25. 11:01 pintz

Az Epidemic Sound hadat üzent az Artisjusnak

Címkék: zene internet szerző szerzői jog

EPISOUND.JPGNem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy az Epidemic Sound újraértelmezi a zeneszolgáltatást. Esetében ugyanis egy olyan zenetárról beszélünk, amely alacsony díjért cserébe professzionális, minőségi zenét kínál bármely országban, bármely platformon, miközben a felhasználás módjától függetlenül semmilyen plusz költséget nem számol fel. A 2009-ben Svédországból indult – ma már –zeneóriás közvetlenül a szerzőktől vásárolja meg a számokat, így az eddig megszokott jogdíjfizetési rendszer helyett egyenesen tőle vásárolhatnak zenéket a vendéglátóhelyek és üzletek – ráadásul az Artisjus díjszabásánál alacsonyabb áron.

Az érintett magyar vállalkozások 2014. január 1-jétől tudnak átigazolni az Epidemic Sound magyar képviselőjéhez, a CloudCasting Kft-hez, mely a hatalmas zenegyűjteményében való szabad válogatás mellett stílus és hangulat alapján tematizált válogatásokat is kínál ügyfeleinek. A felhasználók a havi díj megfizetése után korlátlanul használhatják a zenetárat, de akár előfizetés nélkül, önálló számokat is vásárolhatnak.

Cloud.JPG

Ugyan az Artisjus tavaly változtatott a tarifáin, tehát csak akkor kell teljes árat fizetni, ha konkrétan a zene csalogatja a látogatókat az adott vendéglátóegységbe (például egy koncert esetén). Ha viszont az előadott vagy lejátszott zene csak háttérzenei funkciót tölt be, a fizetendő díj már kevesebb. A háttérzenéért azonban az Epidemic Sound még ennél is kevesebb összeget számol fel – épp ezért az Artisjus évszázados egyeduralmát követően esély van arra, hogy a magyar zenepiacon verseny alakuljon ki – írja az Index.

Az Epidemic Sound nemcsak a vendéglátóegységeknek nyújt újszerű megoldást, hanem maguknak a zenészeknek is. Az Artisjusra sokan panaszkodnak, amiért lassan utalja át a zenészeket megillető járadékokat. A kezelő ugyanis először összegyűjti a felhasználás alapján a jogdíjakat, majd annak bizonyos százalékát eljuttatja a szerzőnek – a közben eltelt idő viszont kiszámíthatatlan. Ezzel szemben a svéd zeneszolgáltató közvetlenül a szerzőtől veszi meg a zenét, ami csak ezután kerül be könyvtárába – vagyis a zenészek számára itt nincs várakozási idő.

A piac új szereplője csak tavaly kilencven zeneszerzőt és 28 ezer zeneszámot léptetett ki az Artisjustól. A kiléptetésre azért van szükség, mert a magyar jogszabályok nem adnak arra lehetőséget, hogy az Artisjus mellett más is kezelje ugyanazt a zenét. Az Artisjus nem tart ügyfeleinek elvesztésétől, mivel véleményük szerint az Epidemic Sound a magyar közönség számára kevésbé ismert számokat kezel.

Artisjus.JPG

Az Epidemic Sound eddig filmes produkcióknak és tévéműsoroknak jelentett hatalmas könnyítést. Számukra ugyanis még komplikáltabb a zenék felhasználási jogának megszerzése. Jelenleg a zenetár 25 000 különleges számot foglal magában. Mindegyik szám úgynevezett STEM-ekre van bontva (vagyis az egy számban szereplő hangszerek külön-külön is meghallgathatók), így az Epidemic Sound összesen 100 000 zeneegységet kínál. Ezeket a felhasználók kedvükre felfedezhetik, szerkeszthetik. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a cég az északi országok legnagyobb filmzene szolgáltatójává vált mindössze öt év alatt. A zeneóriás úgy tűnik, tovább terjeszkedik, 2013 szeptemberében nagy jelentőségű kereskedelmi megállapodást kötött a helyi televíziós műsorszolgáltatókkal Nagy-Britanniában – zenéjük így valóban egy járvány („epidemic”; járvány) gyorsaságával terjed.

 

Orbán Emese
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.
www.szabadalmi.hu

Források: index.hu, www.epidemicsound.com

Szólj hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoijog.blog.hu/api/trackback/id/tr705878042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása