Szerzői jogi blog - egyéni, eredeti jelleg nélkül

A szerzői jog fiatal jogág, de talán éppen azért van vele ennyi baj: kamaszodik. Nevelési célzattal mi is beszólunk...

Utolsó kommentek

Social media

I love plagium

2012.01.20. 10:20 mat_b

Szoftverek jogi oltalma - mit tehet a jogosult, hogy megvédje a programot

Címkék: szoftver copyright szerző szerzői jog önkéntes műnyilvántartás licencszerződés

 

A szoftvereket a szerzői jog védi. Az oltalom nem függ lajstromba vételtől, tehát a törvény erejénél fogva automatikusan keletkezik. Ez az oltalom lajstromozás nélkül megilleti a szerzői mű színvonalát elérő szoftvereket.
  
A szerzői jogi védelem az alkotást a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellege alapján illeti meg. A védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől. [1. § (3)], de nem minden szoftver szerzői mű, csak az ahol megvan az  egyéni, eredeti jelleg.

 
 
A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta (szerző). A gyakorlatban azonban a nyilvánosságra hozatalnak van nagyobb jelentősége, mert ezt lehet bizonyítani, és a szerző személye is ezen keresztül azonosítható jogvita esetén. A szerzőség tényének bizonyítása érdekében ajánlott az önkéntes műnyilvántartás igénybevétele.
   
Amennyiben a szoftverhez nem kapcsolódik műszaki jellegű megoldás (hardver), abban az esetben a szoftvert védő szerzői jog az, ami a megoldás védelmét biztosíthatja, szabadalom vagy más lajstromozott oltalom arra nem szerezhető.
 
Bővebb információ:
 
    
Az utánzás ellen egyrészt a szerzők védelmét biztosító műszaki megoldások/intézkedések (pl. másolásvédelem) lehetnek az Ön segítségére.
 
Jogi szempontból bármiféle sérelem bekövetkezte előtt két dolgot tudunk javasolni:
- az önkéntes műnyilvántartás igénybevételét a szerzőség bizonyításának megkönnyítése végett,
- a szoftverrel kapcsolatos jogi helyzet egyértelmű írásbeli szerződéses rögzítése azokkal szemben, akiknek valamiféle szerepük lehet azzal kapcsolatban, vagyis egyrészről
1. a program elkészítésében közreműködő személyekkel, vállalkozásokkal, másrészről
2. a felhasználókkal szemben, vagyis megfelelő licencstruktúra (ÁSZF) kidolgozása.
 
Szerződések kidolgozása és ellenőrzése kapcsán feltétlenül érdemes megfelelő jogász szakemberrel egyeztetni.
 
Fontos szabályok e tekintetben:
 
- Ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni. [42. § (3)]
- A szoftverre vonatkozó vagyoni jogok átruházhatók. [58. § (3) ]
- A felhasználási szerződést - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - írásba kell foglalni. [45. § (1)]
- Ha az internetes nyilvánossághoz közvetítést maga a szerző gyakorolja, a felhasználási szerződést írásba foglaltnak kell tekinteni, ha a műre a szerző elektronikus úton kötött és rögzített szerződéssel enged további felhasználást. [45. § (3)] ("Internetes nyilvánossághoz közvetítés" az, amikor úgy teszik a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg.)
- Nem kötelező a szoftver felhasználására vonatkozó szerződés írásba foglalása a szoftver műpéldányának a kereskedelmi forgalomban történő megszerzése esetén. [60. § (5) ]
 
 
Az önkéntes műnyilvántartásba vétel hivatali díja 5000,- Ft.
    

Szólj hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoijog.blog.hu/api/trackback/id/tr223593364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása